Limasol Sosyal Sorumluluk Kurumu, yine çocukların gelişimine katkı koyacak bir proje hayata geçirdi.
“Sesli Kitap Serisi” projesinde Ayşen Dağlı’nın, Derya Atamer’in ve Suzat Polat’ın yazdığı üç masal,
Hatice Tezcan ve Suzan Polat’ın sesiyle canlandırıldı, Çağıl İşgüzar’ın müzikleriyle renklendirildi
Çocuklar için sesli masal yolculuğu
Limasol Bankası’nın yan kuruluşu Limasol Sosyal Sorumluluk (LSS) Kurumu’nun en önemli çalışma alanı ‘çocuklar’…
Çocuklara kitap sevgisini aşılamak, okuma alışkanlığını kazandırmak ve iletişim becerilerini geliştirmek amacıyla birçok proje yürüten LSS, 2018 yılında da ‘Sesli Kitap Serisi’yle Kuzey Kıbrıs’ta bir ilke imza attı.
Çocukların hayal gücünü artırmak amacıyla hayata geçirilen proje, sadece ülkemizdeki değil dünyadaki tüm çocuklara ulaşacak. Sesli masallara ‘Limasol Sosyal Sorumluluk Kurumu’nun YouTube’ kanalından ve arama motorlarından masalların ismi taranarak ulaşılabilecek.
Sesli Kitap Serisi projesinde yazar Ayşen Dağlı’nın ‘Süslü’, Derya Atamer’in ‘Girne’de Kayıp Hazine’ ve Suzat Polat’ın ‘Ormanın Kardeşliği’ isimli üç farklı masalı, Hatice Tezcan yönetmenliğinde seslendirildi.
Hatice Tezcan ve Suzan Polat’ın sesiyle canlandırılan öyküler, Çağıl İşgüzar’ın müzikleriyle renklenerek hayat buldu.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan proje Uzm. Psikiyatrist Erdem Beyoğlu ve Uzman Psikolog Emine İnsay’ın da katkı koyduğu çalışmalarla çocukların beğenisine sunuldu.
LSS Yönetim Kurulu üyesi Özlem Kavaz ve LSS Yönetim Kurulu Üyesi Danışmanı İpek Halim, projeye gönüllü olarak katkı koyan yazar Derya Atamer, tiyatrocu ve yazar Suzan Polat’la bir araya geldik ve ‘Sesli Kitap Serisi’ni konuştuk.
LSS Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Kavaz, “Bizler bu projeye destek verdik. Önemli olan bu masalları sabır gösterip, dinlemek ve dinlettirmekte. Burada en önemli faktör ailedir” derken LSS Danışmanı İpek Halim de hazırladıkları projeyle ailelerin çocuklarıyla birlikte dinleyecekleri masalları sosyal bir aktiviteye dönüştürmeyi amaçladıklarını belirtti.
Kavaz ve Halim, tüm çalışmalarında Limasol Bankası’nın kendilerine büyük destek sağladığını ifade ederek Limasol Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kemaler’in de bu projeye destek veren herkesi içtenlikle kutladığını ve teşekkür ettiğini söyledi.
2012’den bugüne
ilk proje “Süslü”
Limasol Sosyal Sorumluluk Yönetim Kurulu üyesi ve Danışmanı İpek Halim, 2012 yılında kurulan Limasol Sosyal Sorumluluk Kurumu’nun hedefleri arasında çocukların olduğunu söyledi. Halim, çocuklara kitap sevgisini aşılamak ve iletişim becerilerini geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti.
“İlk proje Ayşen Dağlı’nın ‘Süslü’ kitabını çocuklara hediye ederek başladı. Çocuklarla bir araya geldik, yazarı daha yakından tanımalarını sağladık. Tiyatro sanatçısı Hatice Tezcan da projeye destek verdi” diyen Halim, ‘Kitap sıkıcı değil, eğlenceli bir araç’ ilkesiyle çocukların hayal dünyalarını müzikle buluşturduklarını ifade etti.
Halim, müzisyen Çağıl İşgüzar da ‘Süslü’ kitabındaki heyecan, korku gibi sesleri enstrümanlarla harmanlayıp çocuklara sunduğunu belirterek Limasol Sosyal Sorumluluk Kurumu’nun, altı yılda 26 binden fazla çocuğu tiyatroyla buluşturduğunu söyledi.
İpek Halim de, çalışmaya katkı koyan Uzm. Psikiyatrist Erdem Beyoğlu ve Uzman Psikolog Emine İnsay’ın ‘Sesli Kitap Serisi’nin her çocuğun eğitimine, hayal gücüne ve odaklanmasına katkı olacak çalışma olduğunu söylediğini belirtti.
Halim, “Çocuğun beş duyusuna hitap etmek muazzam bir şey. Dinleyip, hayal ederek o öykünün içine girmesi çocuğun gelişiminde önemli rol oynuyor. Uzmanlarımız bu çalışmanın, aileler arası iletişime katkı sağlayacağını; çocukların ebeveynleriyle birlikte masal dinleyip, üzerine yorumlar yapıp etkili ve verimli zaman geçireceklerini söylüyor” dedi.
Çocukların daha etkili
öğrenmesi sağlanıyor
LSS Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Kavaz da, Limasol Bankası’nın desteğiyle projelerine devam ettiklerini belirtti.
Kavaz, LSS’nin 2018’deki ilk projesinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da onaylanan ‘Sesli Kitap Serisi’ olduğuna dikkat çekerek “İlk etapta ‘sesli kitap çalışması yapsak çocuklar kitaptan uzaklaşır mı?’ sorusunu kendimize ve çalışmalarımızı sürdürdüğümüz uzman doktorlarımıza yönelttik. Onların cevabı ‘tam tersi çocukların daha etkili öğrenmelerine yardımcı olur’ oldu. Bizler de LSS olarak çalışmalarımıza başladık” dedi.
Uzmanlar tarafından onaylanan proje için tiyatrocu Hatice Tezcan’a ulaşıldı.
Hatice Tezcan’la ilk olarak Kıbrıs masalları üzerinde yoğunlaştıklarını anlatan Kavaz, çocuklara uygun masallar bulmak için araştırma yaptıklarını belirtti. Kavaz, süreci şöyle aktardı:
“Çalışmalarımızın sürdüğü günlerde Derya Atamer’in ‘Girne Kalesi’nde Kayıp Hazine’ kitabı çıktı, bizler de gazetelerden haberlerini takip ediyorduk. Milli Kütüphane’ye başvuru yapıp, bize referans olarak birini önermelerini istedim. Suzan Polat’ın çocuklar için masallar okuduğunu ve ‘Ormanın Kardeşliği’ isimli kitap çalışması olduğunu söylediler. Her iki yazarımıza da hızlıca ulaşıp, projemizden bahsettik. Onlar da bizler kadar heyecanlanıp düşünmeden teklifimizi kabul ettiler.
Ayşen Dağlı’nın ‘Süslü’ kitabıyla başlayan proje ‘Sesli Kitap Serisi’nde de yerini aldı”.
Masallar sosyal medyada
LSS, ‘Sesli Kitap Serisi’nde yer alan Derya Atamer’in ‘Girne’de Kayıp Hazine’; Suzan Polat’ın ‘Ormanın Kardeşliği’ ve Ayşen Dağlı’nın ‘Süslü’ masalı; Uzm. Dr. Erdem Beyoğlu, Uzman Psikolog Emine İnsay ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da onaylandı.
Artık vücut bulan projenin hayata geçmesini sağlamak için Çağıl İşgüzar’la iletişime geçen LSS, stüdyo çalışmalarına, tiyatrocu Hatice Tezcan yönetmenliğinde başladı. “Girne’de Kayıp Hazine” ve “Süslü” masallarını Hatice Tezcan, “Ormanın Kardeşliği” kitabını ise Suzan Polat seslendirdi.
LSS, sesli kitap projesini tüm çocuklara ulaştırmayı hedefliyor. Bu nedenle LSS, masalları “LSS Sosyal Sorumluluk Kurumu YouTube” sayfasına yükleyerek çocukların ücretsiz şekilde dinlemelerine imkan sağlıyor.
Gerçekleri anlatan bir kitap
“Sesli Kitap Serisi”nde seslendirilen ‘Girne’de Kayıp Hazine’ masalı, Derya Atamer’e ait.
İki kız çocuğunun hazine bulma maceralarını kitapta anlatan Atamer, masalı kızı Nisan için kaleme aldı. Atamer, her yaş ve her kesimden, 50’ye yakın danışmadan görüşler alarak kitabını tamamladı.
“Çocukların hayal ile gerçek arasında daha gerçekçi bir yaklaşımı olduğunu görüyorum. Büyükler için bir şeyler yaptığın zaman fazla tepki gelmez ama çocuklar hemen tepkilerini veriyorlar. Çok çabuk geri dönüş vardır” diyen Atamer, şimdiki neslin teknoloji çağında olup, değişik bir dünyanın içinde yaşadıklarını dile getirdi.
Atamer, “Girne’de Kayıp Hazine masalı çok gerçekçi. Karakterler, mekanlar içinde geçen birçok senaryodaki unsurlar da gerçek. Kale gerçek, çocuklar bile gerçek” dedi.
LSS’den kendisine Sesli Kitap Projesi için teklifi geldiğinde “Hayallerimin üstüne doğan güneşi düşünmeden kapıdan içeri aldım” diyen Atamer, “Kayıtlar bitip dinlediğim zaman çok duygulandım. Sanki de doğum yapıp çocuğumu kucağıma almış gibi bir his uyandırdı bende. Birçok çocuktan dinledim, yorumlar aldım ama Hatice’nin sesinden dinlemek farklı bir duygu” dedi.
Suzan Polat, kitabını işitme engelli çocuklarla buluşturmak istiyor
Sesli Kitap Serisi projesinde yer alan bir diğer masal, tiyatrocu ve yazar Suzan Polat’ın yazdığı ‘Ormanın Kardeşliği’…
Yavru bir tavşanın öyküsünü anlatan kitap, 5-8 yaş grubu çocuklarına yönelik. Polat, “Okuduğum masallarda hep şiddet, intikam duyguları vardı. Bu da çocukların dikkatinin dağılmasına neden oluyordu. Ben de kendimce doğaçlamalar yapıp masalları çocuklara anlattım. Bu da benim hızlı şekilde düşünüp, kötü olan sonları mutluluğa dönüştürmeme yardımcı oldu. Bazen de çocukların hayallerindeki mutlu sonlarla masallarımızı bitirdik. Yaptığım bu çalışmaları parça parça kaleme aldım ve geçtiğimiz yıl kitabı çocuklarla buluşturdum” dedi.
Suzan Polat ‘Ormanın Kardeşliği’ öyküsünü sosyal medyanın gücünü kullanarak işitme engelli çocuklarla buluşturmak istiyor. Bunun için de işaret dili eğitimi alıyor.
Polat, böyle bir projede yerli yazarların yer almasının ve projenin Kıbrıslı ürünü olmasının da ayrı bir güzellik olduğunu vurguladı. Polat, gönüllü olarak yer aldığı projede, kendi yazdığı masala, kendi sesiyle hayat verdi.