Bankacı Berberoğlu Ailesine Sevgililer Günü Ziyareti
Limasol’un Ankara Caddesi’ndeki Limasol Türk Kooperatif Bankası’nda çalışırken 1954 yılında evliliğe ilk adımı atan Ayhel ve Mustafa Berberoğlu ailesinin, sıcaklığı, samimiyeti, içtenliği artarak devam eden örnek bir beraberlikleri var. Hem bankacılık mesleğine hemde birbirlerine olan bağlılıklarıyla tanınan Berberoğlu çiftini Sevgililer Günü anısına Limasol Bankası halkla ilişkiler görevlileri, Özlem Kavaz Soykan ve Şenay Belet ömre bedel bir aşk hikayesini kamuoyuna aktarma olanağı buldular.
Halkla paylaşmayı en büyük kazanç sayan LTKB, bankayı 40 yılı aşan bir süre başarıyla yöneten Mustafa Kemal Berberoğlu ve bankada uzun yıllar çalışan olarak hizmet veren eşi Ayhel Berberoğlu’na Sevgililer Günü öncesinde hoş bir sürpriz yaptı. Karaoğlanoğlu’ndaki evinde çocukları ve torunlarıyla ilgilenen Berberoğlu çiftini ziyaret ederek anı plaketi ve çikolata hediye eden LTKB görevlileri yıllara meydan okuyan bir beraberliğin öyküsünü ayni zamanda, Kıbrıs Türkünün Ada toprağında hür yaşamak adına verdiği yıllar süren mücadelesinde Limasol Bankası’nın üstlendiği rolle birlikte dinleme şansını buldular.
“ Banka Hayatımızın Parçası Oldu ”
Trajediler, hayal kırıklıkları arasında zamansız noktalanan evliliklerin sayısının inanılmaz rakamlara ulaştığı günümüzde bir yastıkta 54 yılı geride bırakan Ayhel hanımın mutluluk reçetesine şunları yazdı:
“ İçe kapanık değil dışa dönük olarak yaşayın, hayatı olabildiğince eşit paylaşmaya özen gösterin, güven verebilen ve güven duyulabilen olun, gerektiğinde sabırlı olmasını bilin ”
Ayhel Berberoğlu, evlilik ve iş yaşamıyla ilgili anıları içinse şunları anlattı:” Lefkoşa’daki Victoria Kız Lisesi’nde okuyordum. Son sınıftaydım, öğretmen olmak o zamanki hayalimdi. Ancak son sınıftayken bankada bir münhal açıldı ve vasıflara uygun olmam nedeniyle ailemin de teşviki ile okuldan mezun olduktan sonra bankada işe başladım. Zor yıllardı. Zaman sınırı olmadan ve çok düşük ücretlerle çalışıyorduk. Çalışkanlığım, aldığım görevi başarma azmim ayni zamanda müdürüm olan eşimin ilgisini çekmişti. Evliliğe önce kendimiz karar verdik sonra aileler konuşup onayladı. Ömrümüzün bir yarısı bankada diğeri evimizde geçip gitti. İkimizde işimize o kadar önem veriyorduk ki pek çok insan evli olduğumuzu bilmeden bankaya gelip gidiyordu. Mustafa beyin bana işimde asla tavizi yoktu. Hatta ben onun bu özelliğini bildiğim için arkadaşlarımdan daha fazla çalışmaya gayret ediyordum. Çocuklarla torunlarla bankadan ikimizde yıllar içinde emekli olduktan sonra doyasıya ilgilenmeye başladık.”
“ Kooperatifciliğin Özünde Paylaşım Vardır ”
Ülkemizin en uzun süreli bankacıları arasında yer alan, Limasol Türk Kooperatif Bankası kanalıyla sektöre 50 yılı aşan süre değerli hizmetler veren Mustafa Kemal Berberoğlu’nun kitaplara sığmayacak kadar dolu anı dağarcığından özetle derlediklerimiz: ” kooperatifciliğin özünde paylaşım vardır. Hizmet üreteceksiniz, kazanacaksınız ve kazandıklarınızı halkla paylaşacaksınız işte bu ruhla biz Limasol Bankası’nı ayakta tuttuk ve bugünlere taşıdık. Yeri gelmişken rahmetle anarım İsmet Kotak beyin de kooperatifciliğe bu anlayışa büyük hizmetleri oldu. Uzun süre Merkez Kooperatifde birlikte çalıştık. Bankada işe girerken 5 yıl süreyle ayda 15 liraya çalışacağıma dair sözleşme imzalamıştım. Zor ve sıkıntılı dönemlerdi 50’li yıllar. Halka güven vererek, köylünün esnafın ayağına giderek, hatır sorarak, yardımcı olarak Bankaya alıştırdık. LTKB’nin benim hayatımdaki en önemli yeri 1974 ve sonrasındaki ilk yıllardı. Barış Harekatı sırasında Banka Limasol’la birlikte Rum ve Yunanlıların eline geçmişti. Normal hayata dönerek Bankayı toparlayıp esir kamplarındaki insanlarımıza maddi yardımlarda bulunana, Bankayı kasalarıyla hesap defterleriyle Kuzeye taşıyana Girne’de sıfırdan yeni bir banka yaratana kadar zor, sıkıntılı günler geçirdik. Çok şükür anlımızın akıyla Bankamızı bizden sonra gelenler, gençlere devrettik. Bugün ülke geneline yaygın bir hizmet ağı var. Ve en önemli yanı kooperatifciliğini, dayanışma ruhunu kaybetmemesi.”
Hesap uzmanlığı yanında 4 lisan bilmesi, İngiliz dönemlerinden başlayarak işinden birçok kez aldığı takdirnameleri yorumlayan Berberoğlu, “ İşin sırrı özgüvene sahip olmak verdiğiniz sözün arkasında durabilmek, güven verebilmektir, biz bunu başardık, gençler sadece bunu örnek alsınlar yeter ” şeklinde sözlerini noktaladı.